Опознай София

София е не само столицата на България, но и сърцето на държавата. Градът е културен, просветен, административен и индустриален център, а девизът му с право е „Расте, но не старее”. София е най-големият град в България и е разположен в Софийското поле. Заобиколен е от Стара планина на север, Витоша на юг, на югоизток от Лозенската планина и Люлин планина на югозапад. София се оформя като модерна европейска столица с много бизнес и търговски центрове, динамичен нощен живот и културни забележителности.

История на София

История: София е град със 7000 годишна история. През 8 век преди новата ера на мястото на неолитно селище възниква древният тракийски град Сердика – по името на тракийското племе серди. Причина за заселването на тези земи са топлите минерални извори, които изобилстват в Софийското поле. И днес в центъра на София тече лековита минерална вода. По времето на Римската империя градът е център на римската провинция Долна Дакия. Строят се кули, крепостни стени, административни и религиозни сгради, а император Константин Велики го нарича „Моят Рим”. През 5 – 6 век градът неколкократно е нападан от хуни, готи и други варварски племена. След смъртта на хунския вожд Атила градът става важен административен и стопански център на Византийската империя. През 809 г. Хан Крум го присъединява към пределите на България.

Модерна София

На 4 януари 1878 г. гр. София е освободен от османска власт. Тогава жителите му са не повече от 12 хиляди, но заради благоприятното си стратегическо разположение на 4 април 1879 г. е провъзгласен за столица на България. София постепенно започва да придобива европейски вид. Улиците се павират, строят се училища, градини, административни сгради. Прокарва се канализационна система, телеграфи и телефони, а на 1 януари 1901 г. е пуснат първият трамвай. Съвсем модерна София става през 30те години на миналия век по времето на цар Борис ІІІ. През Втората световна война градът е частично разрушен от съюзническите бомбардировачи. След 9 септември 1944 г. в България настават политически промени, които оказват влияние и върху облика на столицата. Строят се сгради в урбанистичен стил.
Днес София претърпява много архитектурни промени и се превръща в модерен европейски град.

Културни забележителности

  • Културен Храм-паметник „Св. Александър Невски”
  • Национален дворец на културата
  • Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”
  • Народен театър Иван Вазов
  • Царска резиденция Враня

Паркове

Парковете заемат значителна част от площта на София. Борисовата градина и паркът около Паметника на съветската армия са в центъра на града. В различните краища на столицата са Южен парк, Западен парк, Северен парк, парк „Гео Милев”, Ловен парк. Освен тях много други по-малки паркове и градини са пръснати из града.
Природен парк „Витоша” е предпочитано място за отдих и туризъм, поради непосредствената си близост до София. Като цяло Витоша е сурова планина и предлага чудесни условия за трекинг, ски, сноуборд, планинско колоездене, скално катерене, пещерно дело, парапланеризъм и др.

Хранене и забавление

По отношение на забавленията София отново е номер едно. Тук нощният живот кипи, а приятните изненади и удоволствията буквално извират. Някои от столичните клубове са си спечелили славата на едни от най-добрите и впечатляващи в света. Ресторантите и заведенията са безброй, а освен традиционна българска кухня, можете да опитате ястия от Япония, Индия, Близкия изток, Европа, Русия, Латинска Америка и почти всяко кътче от света. Много са и хотелите, които отговарят както на хората с най-високи изисквания и изтънчен вкус, така и на тези с по-ограничени възможности.

София: 05:23
ясно небе 13° C